Vitaminer - hvilke gør hvad ?

Oversigt over vitaminer

Hvilke vitaminer gør hvad ??


Hvad er vitaminer:


Uden vitaminer intet liv. De er nødvendige for at opretholde livet. Vitaminer er kemiske stoffer med en såkaldt amingruppe. Kroppen har brug for disse stoffer. De er dermed vitale. Begrebet vitamin kommer derfor fra begreberne vital (= for livet) og amin. Behovet for vitaminer varierer for de enkelte vitaminer fra få mikrogram til flere milligram om dagen. Vitaminer opdeles typisk i vandopløselige og fedtopløselige vitaminer.


Hvordan virker vitaminer?


For få eller for mange vitaminer kan give sygdomme. For de fleste af os er der tilstrækkeligt med vitaminer i den kost, vi spiser, men for nogen kan det være nødvendigt at tage et tilskud. Vi har brug for alle vitaminerne - hele spektret for at leve et sundt og langt liv. Nogle mennesker tror, at vitaminer kan erstatte mad eller reducere indtagelsen af mad, men det er ikke korrekt. De er hverken kalorier, proteiner, mineraler, fedt eller vand, men de er nødvendige for korrekt optagelse og udnyttelse af disse ting. En slags hjælpestoffer, kunne man sige.


Herunder en oversigt over de forskellige typer af vitaminer og hvordan mangel på vitamin kan påvirke din krop:


A-vitamin


Godt for: A-vitamin (blandt andet retinol) er nødvendigt for synet. Vækst, appetit og smag er andre processer, som A-vitamin deltager i.


Mangeltegn: Natteblindhed.


Findes i: Lever, fiskeleverolie, gulerødder, grønkål, æg, berigede margariner, mælkeprodukter og gule frugter.


Anbefalet dosis: Det anbefalede indtag er på 800 RE for kvinder og 900 RE for mænd.


Forgiftning: Forgiftninger ved mere end 15 mg. om dagen. A-vitamin er fedtopløseligt og opbevares derfor forholdsvis længe i kroppen. Specielt i forbindelse med graviditet kan overdosering være risikabel og give misdannelser.


Fjender: Proteinunderskud hæmmer frisætningen af A-vitamin.


B1-vitamin


Godt for: B1-vitamin (tiamin) har betydning for nervesystem, fordøjelse, muskler og hjerte. Anvendes ved alkoholisk nervebetændelse.


Mangeltegn: Snurrende fornemmelse i fingre og tæer. Forvirring og problemer med balancen. Nedsat appetit, træthed og koncentrationsbevær.


Findes i: Gær, ris, fuldkornsmel, peanuts, svinekød og mælk.


Anbefalet dosis: Det anbefalede daglige indtag er 1,4 mg for mænd og 1,1 mg for kvinder. Ved graviditet og amning stiger behovet med cirka 0,5 mg pr. døgn.


Fjender: For høj stegetemperatur og alkohol nedbryder B1.


B2-vitamin


Godt for: B2-vitamin (riboflavin) har betydning for vækst, hud, negle, hår, ømme læber og tunge samt for synet. Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater kræver B2-vitamin.


Mangeltegn: Ses sjældent alene uden også mangel af andre vitaminer. Kløe og irritationer i øjne, mundslimhinde, læber og hud.


    Findes i: Mælk, lever, gær, ost, blad-grønt og fisk. Anbefalet dosis: 1,6 milligram. om dagen.


Anbefalet dosis: Anbefalet daglig indtagelse fra kosten er 1,7 mg og 1,3 mg for henholdsvis mænd og kvinder. Ældre kan nøjes med 1,5 og 1,2 mg. Gravide og ammende anbefales til gengæld et indtag på 1,6 og 1,7 mg pr. dag.


Forgiftning: Ingen forgiftninger, da vandopløselig.


Fjender: Lys (hvorfor folie-mælkekartoner er bedre end flasker) og alkohol.


B6-vitamin


Godt for: B6-vitamin (pyridoxin) forebygger hud og nerve-problemer og kramper. Omsætningen af proteiner og kulhydrater kræver B6-vitamin.


Mangeltegn: Hudforandringer.


Findes i: Kål, mælk, oksekød, æg, lever, ølgær.


Anbefalet daglig dosis: Den anbefalede daglige dosis angives til at være ca. 1,2 milligram pr. dag for kvinder og 1,5 milligram pr. dag for mænd.


Forgiftning: Nerveproblemer ved mere end 2 gram om dagen. Tag maksimalt 2-500 mg. dagligt.


Fjender: Konservering, stegning, stuvning, alkohol og østrogen.


B12-vitamin


Godt for: B12-vitamin (cyanocobalamin) er nødvendig for produktionen af røde blodceller og nervernes nydannelse.


Mangeltegn: Træthed, nervøsitet og tilbagetrukkethed.


Findes i: Lever, oksekød, svinekød, mælk og ost. (Vegetarer har ofte mangel på B12).


Anbefalet daglig dosis: Anbefalet daglig dosis for voksne er 2,0 mikrogram (milliontedele gram) til henholdsvis mænd og kvinder. Ammende skal dog helt op op 2,6 mikrogram.


Forgiftning: Ingen forgiftninger, da vandopløselig.


Fjender: Vand, sollys, alkohol, østrogen og sovepiller.


C-vitamin


Godt for: C-vitamin (askorbinsyre) har betydning for immunforsvaret, beskytter måske mod virus og bakterier, fremmer heling, nedsætter kolesterolindhold i blodet, naturligt afføringsmiddel, styrker cellerne og forebygger skørbug.


Mangeltegn: Træthed, blødende tandkød, langsom sårheling.


Findes i: Citrusfrugter - især kiwi - bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne blad-grøntsager.


Anbefalet daglig dosis: Anbefalet daglig dosis C-vitamin for voksne mænd og kvinder er 75 mg C-vitamin pr. døgn. Gravide og ammende bør dog indtage henholdsvis 85 og 100 mg pr. døgn.


Forgiftning: Nylig debat om, hvorvidt meget store mængder som 1-5 gram dagligt kan påvirke arveanlæg, dog foreløbig afvist af lægemiddelstyrelsen.


Fjender: Kogning, lys, ilt, rygning og varme.


D-vitamin


Godt for: D-vitamin (kalciferol) er nødvendigt for kroppens omsætning af kalk og fosfat, så du har stærke knogler og tænder.


Mangeltegn: Tandforfald, knogleskørhed, engelsk syge hos børn.


Findes i: Fiskeleverolie, sardiner, sild, laks, tun, mælk og mælkeprodukter. Samt solstråler.


Anbefalet daglig dosis: Anbefalet daglig dosis er 7,5 microgram (milliontedele gram) for mænd og kvinder op til 60 år, Ældre, gravide og ammende bør indtage 10 microgram pr. døgn.


Forgiftning: Tag maksimalt 50 mikrogram, da fedtopløselig og dermed risiko for overdosering.


Fjender: Mineralsk olie.


E-vitamin


Godt for: E-vitamin (blandt andet Alfa-tokoferol) en stærk antioxidant som muligvis er godt for at bevare en ungt udseende hud, da den mindsker cellernes forældelsesproces på grund af iltning.


Mangeltegn: Svage muskler, manglende frugtbarhed - dog svært at påvise mangelsymptomer hos mennesker.


Findes i: Sojabønner, vegetabilske olier, broccoli, rosenkål, grønne blad-grøntsager, spinat, fuldkornsmel og æg.


Anbefalet daglig dosis: Den anbefalede daglige dosis ligger for mænd på 10 mg og for kvinder på 8 mg. Undtaget er gravide og ammende, der bør indtage henholdsvis 10 og 11 mg.


Forgiftning: Da det er fedtopløseligt, er der teoretisk en risiko for overdosering.


Fjender: Varme, ilt, frost, jern, klorin, mineralsk olie.


Folinsyre


Godt for: Folinsyre er nødvendig for produktionen af røde blodceller. 5mg dagligt anbefales gravide som før har født børn med rygmarvsbrok (neuralrørsdefekt).


Mangeltegn: Svære at spore.


Findes i: Gulerødder, gær, lever, æggeblommer, melon, abrikoser, græskar, avocado, bønner, rug og fuldkornshvede.


Anbefalet daglig dosis: Anbefalet daglig indtag er 300 mikrogram for mænd og kvinder. Undtaget er kvinder mellem 18 og 30 år, der bør indtage 400 mikrogram dagligt, og gravide og ammende, som anbefales et dagligt indtag på 500 mikrogram.


Fjender: Vand, sollys, østrogen, varme.


Kilde: Netdoktor.dk

Kilde for Anbefalet Daglig Dosis: Levnedsmiddelstyrelsens bekendtgørelse nr. 482 af 6. juni 1997

 


Copyright © All Rights Reserved